Forms of Resistance

Elephant Kunsthall, Lillehammer, Norway

2015

An exhibition consisting of one found photo and four soft sculptures.

Paint on textile, vlieseline and "suitcase corners".

--

Text in Norwegian from the press release:

Stedet er starten. Da Marte Johnslien startet arbeidet med utstillingen til Elephant Kunsthall fortalte faren hennes at hans far igjen hadde jobbet her, i det som tidligere var bensinstasjon og vulkaniseringsverksted. Bernt Johnslien, som farfaren het, arbeidet med å reparere bildekk i kjelleren, sannsynligvis fra slutten av 40-tallet.

Marte hadde samlet på et av Bernts bilder. Det viser Vingnesbrua på en vårdag, liggende knekt i jevne deler over Mjøsa. Dette bildet beskriver også det norske forsvaret mot den tyske invasjonen i april 1940: i et drastisk forsøk på å forsinke tyskernes marsj nordover ble Vingnesbrua sprengt av nordmennene selv. Men Mjøsisen frøs på innen de ankom Vingnes, og tyskerne marsjerte over isen og inntok Lillehammer.

Sigrid Undset var i Oslo den natta Norge ble invadert. Hun hadde tre flyktningbarn fra Finland boende hos seg på Bjerkebæk på Lillehammer, og måtte skynde seg hjem for å få dem i sikkerhet, før hun selv flyktet nordover. På veien opp Gudbrandsdalen holdt hun en flammende tale mot NaziTyskland. Omtrent samtidig falt hennes eldste sønn for fienden, altså tyske soldater som hadde marsjert over isen et par dager før. Sigrid Undsets flukt gikk fra Gudbrandsdalen til Molde, Mo i Rana, Sverige, Sovjetunionen og Vladivostok før hun endelig ankom USA. Herfra fortsatte hun sin motstandskamp.

Mange prøvde så godt de kunne å leve et normalt liv under krigen. Kanskje gjaldt det også Bernt Johnslien. Kanskje han allerede var i gang med å vulkanisere dekk i kjelleren på det som senere skulle bli det snodig klingende Elephant Kunsthall. Der skulle et barnebarn, som han døde fra da hun var 11, komme inn og undersøke veggene og gulvet, fylle rommet med noen rare, kollapsede figurer og et bilde av en brukket bro. På samme tid skulle det gå en enorm flyktningstrøm gjennom Europa i retning nord. Og nå som da prøver de fleste av oss å leve som normalt. Å fokusere på normaltilværelsen. Å sikre fremkommeligheten. Er det ikke snart på tide å skifte til vinterdekk?

--

All text and image © Marte Johnslien
Design by SEX TAGS